3-μεθοδοι-για-να-καθαρίσετε-φραγμενο-σωληνα

3 μέθοδοι για να καθαρίσετε έναν φραγμένο σωλήνα

Είναι οι σωλήνες σας βουλωμένοι στην αποχέτευση; Οι αποφράξεις Αντωνίου σας συμβουλεύουν για 3 μεθόδους απόφραξης από τους επαγγελματίες υδραυλικούς. Η εκμάθηση μερικών διαφορετικών τεχνικών θα σας βοηθήσει να αποφράξετε ακόμη και τις πιο δύσκολες αποχετεύσεις.

Μέθοδος 1 – Χρήση χημικών διαλυμάτων

 

1. Φτιάξτε το δικό σας μείγμα από τα οικιακά είδη

Η χρήση ξιδιού, μαγειρικής σόδας και νερού είναι μια αποτελεσματική, φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος για να αποφράξετε τους σωλήνες σας.

Η μαγειρική σόδα και το ζεστό νερό θα χαλαρώσουν κάθε συσσώρευση που φράζει τον αγωγό απορριμμάτων σας και η χημική αντίδραση από το ξίδι θα αποβάλλει τη λάσπη κάτω από τον αγωγό.

  • Ξεκινήστε ρίχνοντας μια κατσαρόλα με βραστό νερό μέσα στην αποχέτευση.
  • Αφού το κάνετε αυτό, ρίξτε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα στον σωλήνα και αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά.
  • Ακολουθήστε αυτό με ένα διάλυμα 1 φλιτζανιού ξύδι και 1 φλιτζάνι πολύ ζεστό νερό. Αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά.
  • Ρίξτε ένα ακόμη φλιτζάνι βραστό νερό στην αποχέτευση για να ξεπλύνετε τον αφρό που έχει χαλαρώσει η μαγειρική σόδα και το ξύδι.

2. Δοκιμάστε υγρά καθαριστικά για να αποφράξετε τους σωλήνες σας

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να καθαρίσετε τους σωλήνες αποχέτευσης σας είναι να αγοράσετε υγρό καθαριστικό αποχέτευσης στο τοπικό κατάστημα. Αυτά τα χημικά διαλύματα είναι συχνά πολύ αποτελεσματικά, αλλά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν βλάβη στους σωλήνες εάν είναι παλιοί ή φθαρμένοι.

Οι οδηγίες για αυτά τα προϊόντα αναγράφονται στο μπουκάλι, αλλά συνήθως θα χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το μπουκάλι για να ξεμπλοκάρετε τους ακινητοποιημένους σωλήνες. Το χημικό διάλυμα θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του για λίγο, αλλά φροντίστε να το ξεπλύνετε με ζεστό νερό πριν κάνετε μπάνιο ή ντους.

3. Χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα σε σκόνη για να καθαρίσετε τους σωλήνες αποβλήτων

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν καθαριστικά με βάση τη σκόνη σε αντίθεση με τα υγρά, καθώς είναι λιγότερο διαβρωτικά στους σωλήνες. Οι περισσότερες από αυτές τις σκόνες περιέχουν τη χημική ουσία υδροξείδιο του νατρίου, η οποία λειτουργεί γρήγορα για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων.

Επειδή λειτουργεί γρήγορα, το προϊόν δεν χρειάζεται να παραμείνει στη φραγμένη αποχέτευση για μεγάλο χρονικό διάστημα για να είναι αποτελεσματικό.

Όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα, αφήστε το ζεστό νερό να περάσει από τους σωλήνες για 1-2 λεπτά πριν ρίξετε τη σκόνη στην αποχέτευση. Χρησιμοποιήστε περίπου 2 φλιτζάνια σκόνης (λίγο πολύ ανάλογα με το μέγεθος της αποχέτευσης) και αφήστε τη σκόνη να καθίσει για 2 λεπτά πριν ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

 

4. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε χημικές ουσίες

Οι χημικές ουσίες λειτουργούν διαλύοντας τον αφρό, τα μαλλιά και τη βρωμιά που τείνει να φράζει τους αγωγούς και τους σωλήνες αποχέτευσης. Εξαιτίας αυτού, αυτά τα χημικά προϊόντα είναι συνήθως εξαιρετικά διαβρωτικά και μπορεί να είναι επιβλαβή σε παλαιότερους σωλήνες.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χειρίζεστε αυτά τα προϊόντα, καθώς μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα σας. Για να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, χειριστείτε αυτά τα προϊόντα ενώ φοράτε λαστιχένια γάντια.

Μέθοδος 2 – Χρήση εργαλείων για να αποφράξετε την αποστράγγιση

 

1. Χρησιμοποιήστε ένα έμβολο

Η χρήση ενός εμβόλου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καθαρίσετε τους φραγμένους σωλήνες αποστράγγισης – από την μπανιέρα σας, την τουαλέτα σας, μέχρι τον νεροχύτη σας.

Τα έμβολα αποτελούνται από μια μακρά, ευθεία λαβή με έναν εύκαμπτο μηχανισμό τύπου καουτσούκ που συνδέεται στο κάτω μέρος. Το λαστιχένιο τμήμα λειτουργεί ως βεντούζα για την απομάκρυνση τυχόν αποφράξεων και αναγκάζει τον αέρα και το νερό να ρέουν μέσω των σωλήνων.

Εάν δεν υπάρχει ήδη στατικό νερό στην μπανιέρα ή τον νεροχύτη σας, προσθέστε 2 έως 3 ίντσες νερού. Καθώς χρησιμοποιείτε το έμβολο, το νερό θα βοηθήσει να εξαναγκάσει ό, τι εμποδίζει τον αγωγό.

  • Σφραγίστε τυχόν κοντινούς αγωγούς με κουρέλι ή βύσμα πριν αρχίσετε να βυθίζετε, ώστε να υπάρχει περισσότερη πίεση.
  • Τοποθετήστε το έμβολο πάνω από την οπή αποστράγγισης και δουλέψτε επανειλημμένα τη λαβή του εμβόλου. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία μερικές φορές εάν οι σωλήνες σας εξακολουθούν να στραγγίζονται αργά. Αφού καθαρίσετε το φράξιμο, τρέξτε νερό για να ξεπλύνετε τα υπολείμματα της απόφραξης.
  • Μην χρησιμοποιήσετε έμβολο εάν έχετε χύσει πρόσφατα χημικά στον φραγμένο αγωγό. Η χρήση ενός εμβόλου μπορεί να κάνει τις χημικές ουσίες να ξεφλουδίσουν και να κολλήσουν στο δέρμα σας.

2. Χρησιμοποιήστε ένα φίδι αποστράγγισης

Εάν το έμβολο σας δεν καθαρίσει την απόφραξη, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα φίδι αποστράγγισης. Ένα φίδι αποστράγγισης είναι ένα μακρύ, εύκαμπτο κομμάτι χάλυβα προσαρτημένο σε μια λαβή που χρησιμοποιείται για την αποκόλληση της συσσώρευσης που φράζει τους σωλήνες.

Ένα κομμάτι που ονομάζεται τρυπάνι βρίσκεται στο μπροστινό άκρο ενός φιδιού αποστράγγισης, αυτό το κομμάτι συνήθως έχει σχήμα σπιράλ. Μπορούν να αγοραστούν στα περισσότερα καταστήματα υλικού.

Τροφοδοτήστε το φίδι κάτω από την αποχέτευση, τρυπώντας πρώτα με το τρυπάνι. Καθώς εισάγετε το φίδι αποστράγγισης, περιστρέψτε το έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να περάσει μέσω του σωλήνα. Μόλις εισαγάγετε το φίδι αποστράγγισης, αρχίστε αργά να το τραβάτε πίσω.

Αυτή η τεχνική θα πρέπει να μπορεί να διαλύσει τα συντρίμμια που προκαλούν το φράξιμο. Ίσως χρειαστεί να το επαναλάβετε μερικές φορές για να εγγυηθείτε ότι οι σωλήνες σας δεν έχουν εμπόδια.

 

3. Φτιάξτε το δικό σας φίδι αποστράγγισης από μια κρεμάστρα

Αυτή είναι μια εξαιρετική μέθοδος για χρήση εάν δεν έχετε υδραυλικούς ή φίδι αποστραγγισης που βρίσκονται στο σπίτι. Σχεδόν όλοι μπορούν να βρουν μια κρεμάστρα κάπου στο ντουλάπι τους, και αυτό είναι όλο που θα χρειαστεί να φτιάξετε το δικό σας φίδι αποστράγγισης. Ίσως θελήσετε να τυλίξετε την κρεμάστρα με ταινία, ώστε να μην χαράζει την τουαλέτα σας.

Αποσυναρμολογήστε μια κρεμάστρα καλωδίων ξετυλίγοντας το βρόχο του καλωδίου από το άγκιστρο της κρεμάστρας. Εάν το καλώδιο είναι εξαιρετικά άκαμπτο, χρησιμοποιήστε πένσα αντί για τα χέρια σας για να χαλαρώσετε το σύρμα. Ισιώστε την κρεμάστρα όσο το δυνατόν περισσότερο, χρησιμοποιώντας την πένσα εάν χρειάζεστε βοήθεια.

Διπλώστε το 1/4 ίντσας από το ένα άκρο της κρεμάστρας επάνω του για να δημιουργήσετε ένα μικρό γάντζο. Χρησιμοποιήστε την πένσα σας για να διπλώσετε και να πιέσετε το άγκιστρο στη θέση του.

Σπρώξτε αργά το άγκιστρο του σπιτικού φιδιού στο σωλήνα, στριφογυρίζοντας το φίδι καθώς κινείται προς τα κάτω. Μόλις το τοποθετήσετε μέχρι τέρμα, τραβήξτε αργά το φίδι. Επαναλάβετε αυτό μέχρι να αφαιρεθεί το φράξιμο.

Τρέξτε ζεστό νερό για να ξεπλύνετε τα υπολείμματα από το φράξιμο.

4. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε υψηλής πίεσης αποστράγγιση

Οι αγωγοί υψηλής πίεσης είναι συσκευές που εκτοξεύουν αέρα σε μια αποχέτευση για να την ξεβουλώσουν. Για να το χρησιμοποιήσετε, τοποθετήστε το άκρο στον φραγμένο αγωγό και αντλήστε τη συσκευή αρκετές φορές για να απελευθερώσετε μια έκρηξη αέρα.

Μπορείτε να φτιάξετε μια υψηλής πίεσης αποστράγγιση μόνοι σας ή να καλέσετε τις Αποφράξεις-Αντωνίου που έχουν τα κατάλληλα επαγγελματικά εργαλεία.

Μέθοδος 3 – Καθαρισμός των σωλήνων

 

1. Εντοπίστε την απόφραξη

Είναι μέσα στην έξοδο σωλήνων αποβλήτων από την μπανιέρα, την τουαλέτα ή ίσως στο νεροχύτη της κουζίνας; Οι φραγμένοι σωλήνες απορριμμάτων είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης απορριμμάτων σαπουνιού, μαλλιών, λαδιού ή απορριμμάτων κουζίνας. Το P-trap (μερικές φορές ονομάζεται U-bend trap) είναι το τμήμα του σωλήνα που πρέπει να αποσυνδεθεί και να καθαριστεί.

2. Αποσυνδέστε την παγίδα U του σωλήνα σας

Οι παγίδες P (παγίδες U-bend) βρίσκονται κάτω από την οπή του νεροχύτη και του λουτρού, και βρίσκονται στη δεξαμενή τουαλετών. Αυτός ο σωλήνας απορριμμάτων παγιδεύει συντρίμμια, εμποδίζει τη δημιουργία βαθιάς απόφραξης στο υδραυλικό σας σύστημα και για να σταματήσει να εισχωρούν στο σπίτι σας βρώμικα αέρια και μυρωδιές.

Τοποθετήστε έναν κουβά ή ένα μεγάλο μπολ κάτω από την παγίδα U για να πιάσετε το νερό που θα τρέξει όταν ξεβιδώσετε τον σωλήνα.

Για να αφαιρέσετε μια παγίδα U, χρησιμοποιήστε ένα κλειδί για να ξεβιδώσετε τα πώματα συγκράτησης του σωλήνα. Αφήστε το σωληνάριο και ρίξτε το νερό και τα συντρίμμια. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε την παγίδα U με ζεστό νερό για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα.

Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο ή να αποστραγγίσετε το φίδι για να σπρώξετε τυχόν συντρίμμια που εμποδίζουν τον πραγματικό σωλήνα.

Επανατοποθετήστε το σωλήνα και βιδώστε τα πώματα στη θέση τους.

3. Διατηρήστε τους σωλήνες απορριμμάτων καθαρούς

Η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία, οπότε φροντίστε τους σωλήνες σας για να τους αποτρέψετε από το φράξιμο. Εάν προσπαθείτε να καθαρίζετε τα απορρίμματα σας κάθε 1-2 εβδομάδες, είναι λιγότερο πιθανό να σχηματίσουν φράγματα.

Τοποθετήστε φίλτρα σε όλα τα σιφώνια σας. Αυτά θα εμποδίσουν τα συντρίμμια (όπως τα μαλλιά, τα τρόφιμα κλπ.) να εισέλθουν στους σωλήνες αποχέτευσης σας.

Εκτελέστε ένα καθαριστικό αποχέτευσης μέσω των σωλήνων σας κάθε λίγες εβδομάδες για να αποφύγετε τη συσσώρευση λίπους.

Τρέξτε ζεστό νερό μετά τη χρήση για να ξεπλύνετε τα υπερβολικά συντρίμμια.

Δείτε περισσότερα για αποφράξεις:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.