αποχέτευση

Έχει πέσει κάτι στην αποχέτευση νεροχύτη του μπάνιου σας ή την αποχέτευση της κουζίνας σας; Ίσως ήταν ένα σκουλαρίκι ή ίσως είναι τα airpods του εφήβου σας. Ανεξάρτητα από αυτό, έχετε ένα αντικείμενο κολλημένο στους σωλήνες σας και αναρωτιέστε πώς να το βγάλετε.

Τα περισσότερα αντικείμενα που πέφτουν σε μια αποχέτευση καταλήγουν να πιαστούν κάπου στην παγίδα p, μεταξύ του φωτιστικού και του τοίχου. Μην πανικοβάλλεστε, θα σας δείξουμε πώς να βγάλετε ξανά κάτι που έπεσε στην αποχέτευση.

Θα ξεκινήσουμε αφαιρώντας την τάπα αποστράγγισης και θα ολοκληρώσουμε δείχνοντάς σας πώς να αφαιρέσετε την παγίδα P. Απλώς ακολουθήστε καθένα από αυτά τα βήματα:

1. Κλείστε το νερό

Κάντε αυτό το συντομότερο δυνατό αφού ρίξετε κάτι στην αποχέτευση. Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι κλειστό πριν προχωρήσετε σε οποιοδήποτε από τα παρακάτω βήματα. Οι βαλβίδες διακοπής νερού (ζεστό και κρύο) πρέπει να βρίσκονται κάτω από τον νεροχύτη σας.

2. Καθαρίστε το χώρο κάτω από το εξάρτημα

Πιθανότατα θα καταλήξετε να εργάζεστε εκεί κάτω, οπότε θα χρειαστείτε τον χώρο για να μετακινηθείτε.

3. Βάλτε έναν κουβά κάτω από τις σωληνώσεις του φωτιστικού

Οι σωλήνες P-trap που μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε τείνουν να μαζεύουν λάσπη, επομένως θα θέλετε ένα μέρος για να πάνε αυτά τα πράγματα που δεν είναι παντού. Ακαθάριστο.

4. Εντοπίστε το P-Trap

Η παγίδα P είναι ένα τμήμα σωληνώσεων που συνήθως βρίσκεται ακριβώς κάτω από ένα εξάρτημα αποστράγγισης. Ονομάζεται P-trap επειδή μοιάζει με το γράμμα «P». Συνήθως μοιάζει με αυτό:

Η παγίδα P είναι πιθανώς κατασκευασμένη είτε από σωλήνες PVC είτε από χάλυβα. Αναζητήστε σωλήνες PVC εάν η παγίδα δεν είναι ορατή και χάλυβα εάν είναι. Η παγίδα P αποτελείται από δύο αρμούς 90 μοιρών: ένας που συνδέεται απευθείας με την κάτω πλευρά της λεκάνης του νεροχύτη και ένας που συνδέεται με τη γραμμή αποχέτευσης μέσω του τοίχου σας. Περιέχει επίσης σωλήνα υπερχείλισης σχήματος «U».

Αυτός ο σωλήνας U κάτω από τον νεροχύτη σας περιέχει ένα σύστημα στεγανοποίησης νερού που εμποδίζει το αέριο αποχέτευσης να εισέλθει στο σπίτι σας μέσω της αποχέτευσης. Αυτό το σύστημα επιτρέπει στο νερό να εισέλθει στον σωλήνα από τον νεροχύτη, αλλά δεν το αφήνει να επιστρέψει στο νεροχύτη μόλις μπει μέσα.

5. Πώς να αφαιρέσετε την τάπα αποστράγγισης από έναν νεροχύτη

Προτού μπορέσουμε να αδειάσουμε τον σωλήνα υπερχείλισης, πρέπει πρώτα να αφαιρέσουμε το πώμα αποστράγγισης. Δείτε πώς να το κάνετε αυτό:

Κλείστε την τάπα αποστράγγισης

Κλείστε τελείως το βύσμα του νεροχύτη τραβώντας προς τα πάνω το έμβολο πίσω από τη βρύση που ανοίγει και κλείνει το βύσμα.

Εντοπίστε τη ράβδο σύνδεσης του βύσματος

Βρείτε τον οριζόντιο περιστρεφόμενο βραχίονα που είναι συνδεδεμένος στο βύσμα. Θα το βρείτε κάτω από το νεροχύτη στην επάνω γωνιακή άρθρωση 90 μοιρών, στην πίσω πλευρά του. Θα υπάρχει μια μεταλλική ράβδος που εκτείνεται από την παγίδα p προς τα πάνω μέσα από μια τρύπα στο εξάρτημα.

Ξεβιδώστε τη ράβδο σύνδεσης

Το πιο κοντό άκρο της μεταλλικής ράβδου θα συγκρατείται πάνω στην παγίδα p με ένα παξιμάδι συγκράτησης. Ξεβιδώστε αυτό το παξιμάδι γυρίζοντάς το αριστερόστροφα.

Αποσυνδέστε το κλιπ του εμβόλου

Θα υπάρχει επίσης ένα κλιπ που θα συνδέει τη ράβδο συγκράτησης με το έμβολο του νεροχύτη. Αποσυνδέστε αυτό το κλιπ με το χέρι, έτσι ώστε το έμβολο να μην είναι πλέον συνδεδεμένο με τη μεταλλική ράβδο συγκράτησης.

Απελευθερώστε την τάπα αποστράγγισης

Αφού ξεβιδώσετε το παξιμάδι συγκράτησης και αποσυνδέσετε το έμβολο, τραβήξτε τη μεταλλική ράβδο συγκράτησης ευθεία προς τα πίσω. Αυτό θα πρέπει να απελευθερώσει την τάπα αποστράγγισης. Τοποθετήστε τον κάδο σας έτσι ώστε να πιάνει τυχόν υπερβολικό νερό που πέφτει από την αποχέτευση.

Αφαιρέστε την τάπα αποστράγγισης

Ανασηκώστε την τάπα αποστράγγισης κατευθείαν έξω από την οπή αποστράγγισης στο νεροχύτη.

6. Χρησιμοποιήστε μια πένσα ή παρόμοιο εργαλείο για να ανακτήσετε το αντικείμενο σας

Τώρα που έχει αφαιρεθεί η τάπα αποστράγγισης, ίσως μπορείτε να μπείτε απευθείας στην αποχέτευση για να πάρετε πίσω το χαμένο σας αντικείμενο. Φτάστε στην αποχέτευση με ένα εργαλείο λαβής για να δείτε εάν μπορείτε να ανακτήσετε το αντικείμενο σας. Μην εκπλαγείτε αν συναντήσετε τρίχες ή γλίτσα.

Εάν καταφέρετε να ανακτήσετε το αντικείμενο σας σε αυτό το σημείο, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε ξανά την τάπα αποστράγγισης και να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά. Το βύσμα πρέπει να εφαρμόζει άνετα στην οπή αποστράγγισης όταν είναι κλειστό και να ανεβαίνει όταν είναι ανοιχτό. Μην ξεχάσετε να επανατοποθετήσετε και το κλιπ εμβόλου!

Έχουμε μερικές ακόμη συμβουλές ή μπορείτε πάντα να καλέσετε Αποφράξεις Αναγνώστου για βοήθεια!

Εάν το χαμένο σας αντικείμενο δεν βρίσκεται στην αποχέτευση, πιθανότατα ξεπλύθηκε στον ίδιο τον σωλήνα υπερχείλισης του p-trap. Για να το ανακτήσουμε, θα πρέπει να αφαιρέσουμε και να καθαρίσουμε τον σωλήνα υπερχείλισης του p-trap. Μην εγκαταστήσετε ξανά την τάπα αποστράγγισης ακόμα! Αντίθετα, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

7. Φορέστε λαστιχένια γάντια

Αυτό το επόμενο μέρος θα γίνει λίγο βρώμικο.

8. Χαλαρώστε τα παξιμάδια ολίσθησης

Ξεβιδώστε τα δύο παξιμάδια ολίσθησης που συνδέουν τον σωλήνα υπερχείλισης με τους αρμούς 90 μοιρών σε κάθε άκρο. Θυμηθείτε ότι αυτά τα παξιμάδια ολίσθησης είναι το μόνο πράγμα που συγκρατεί τον σωλήνα υπερχείλισης. Βεβαιωθείτε ότι ο κάδος σας είναι έτοιμος να πιάσει τη βρωμιά που μπορεί να ξεχειλίσει όταν ο σωλήνας ανατραπεί.

Τα περισσότερα παξιμάδια μπορούν να αφαιρεθούν με το χέρι, ειδικά αν είναι κατασκευασμένα από PVC. Μερικά παξιμάδια ολίσθησης θα πρέπει να αφαιρεθούν με πένσα. Προσέξτε να μην καταπονήσετε υπερβολικά τα παξιμάδια ολίσθησης, διαφορετικά μπορεί να τα απογυμνώσετε ή να τα καταστρέψετε.

Προσπαθήστε να χαλαρώσετε τα παξιμάδια ολίσθησης με την πένσα ίσα-ίσα ώστε να μπορούν να τα γυρίσετε με το χέρι.

9. Αφαιρέστε και αδειάστε το σωλήνα υπερχείλισης

Γυρίστε το σωλήνα υπερχείλισης και ρίξτε το περιεχόμενό του στον κάδο σας. Το αντικείμενο που λείπει πρέπει να είναι εκεί. Μην εκπλαγείτε αν υπάρχουν και πολλά ακαθάριστα πράγματα. Ο σωλήνας υπερχείλισης τείνει να συλλέγει αυτά τα πράγματα. αυτό είναι μέρος της δουλειάς του.

Σκεφτείτε να έχετε μαζί σας εργαλεία καθαρισμού για αυτό το βήμα, ώστε να μπορείτε να καθαρίσετε τον σωλήνα υπερχείλισης πριν τον αντικαταστήσετε. Αυτό θα το βοηθήσει να μην βουλώσει και θα διατηρήσει τη ροή της αποχέτευσης.

10. Ξεπλύνετε και τοποθετήστε ξανά τον σωλήνα υπερχείλισης

Αφού το καθαρίσετε, αντικαταστήστε το σωλήνα υπερχείλισης. Βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί σωστά και ότι τα παξιμάδια ολίσθησης είναι σφιχτά. Συνδέστε το έμβολο στη ράβδο συγκράτησης, βιδώστε τη ράβδο ξανά στην παγίδα p και τοποθετήστε ξανά το βύσμα στην αποχέτευση.

Όταν τελειώσετε, ανοίξτε ξανά το νερό σας. Τρέξτε το νεροχύτη και ελέγξτε για διαρροές που προέρχονται από την παγίδα p ή την οπή αποστράγγισης. Εάν ανακαλύψετε τυχόν διαρροές, σφίξτε τα αντίστοιχα παξιμάδια ολίσθησης. Μια μικρή ταινία υδραυλικών μπορεί να βοηθήσει στη σφράγιση της σύνδεσης.

Βοήθεια ειδικών με τις αποχετεύσεις σας

Σας δείξαμε πώς να αφαιρέσετε την τάπα αποστράγγισης από τον νεροχύτη σας και πώς να καθαρίσετε μια παγίδα P. Εάν ακολουθήσατε όλα αυτά τα βήματα και εξακολουθείτε να μην μπορείτε να βρείτε το χαμένο σκουλαρίκι σας –ή αν το p-trap σας δεν έχει παξιμάδια – καλέστε μας. Οι έμπειροι υδραυλικοί μας στην Αθήνα έχουν δει όλους τους τύπους σωλήνων και αποχετεύσεων. Εάν δεν μπορούν να καταλάβουν πώς να βγάλουν κάτι από την αποχέτευση του νεροχύτη σας, κανείς δεν μπορεί!

Για περισσότερες συμβουλές συντήρησης και απόφραξης διαβάστε περισσότερη αρθρογραφία από Αποφράξεις Αναγνώστου.

Δείτε περισσότερες περιοχές Αποφράξεις Αναγνώστου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.